Studenten Dulon College

Aangepaste onderwijsvorm Dulon College

‘Blended learning’, ook ná de zomervakantie’

Ook na de zomervakantie geldt bij Dulon College een aangepaste onderwijsvorm; Blended learning. “We kijken hoe we de eerste twee onderwijsperioden van schooljaar ‘20/’21 gaan aanpakken, maar dat we niet snel terugkeren naar de oude onderwijsvorm, dat is zeker”.

“We kijken in eerste instantie vooruit tot 1 oktober en daarna verder tot 1 februari 2021. We bewegen daarin mee met de richtlijnen van de overheid. Het belangrijkste uitgangspunt op dit moment is het aantal studenten dat we in het gebouw kunnen ontvangen op 1,5 meter afstand.” 

Met ‘Blended learning’ wordt het mooie van fysiek onderwijs en het sterke van online onderwijs gematcht met de praktijk
Cora Vinke, directeur Dulon Entree

Dit vraagt om aanpassing
De verschillende onderwijsteams hanteren nu veelal eigen indelingen qua lessen. Cora: “Het ene team kiest voor meer online lessen, het andere team voor meer fysieke les in kleine groepjes. Dat verschilt echt per opleiding. Vooral bij praktijklessen vraagt dit om aanpassingen. De studenten van de opleidingen Veiligheid en Sport kunnen vaak naar buiten om de praktijk te oefenen, maar de studenten Zorg en Welzijn hebben binnen een lokaal met bedden nodig. Daar is goed gekeken naar mogelijkheden om de ruimte efficiënter in te delen. Na een herschikking kunnen we daar nu toch een aardig aantal studenten tegelijk lesgeven. Ook de stagemogelijkheden verschillen per branche. Binnen de verpleging (niveau 4) was de nood hoog, dus konden studenten goed aan de slag. Maar hoe dit er voor bijvoorbeeld defensie, detailhandel en horeca uit gaat zien, dat is nu nog onvoorspelbaar. Ook zorginstellingen zijn op dit moment nog terughoudend in het aannemen van stagiairs.” 

Sociale aspect bewaken
“Wat we ook niet uit het oog moeten verliezen, is het sociale aspect binnen een school”, vertelt Cora. “Dat geldt voor studenten, maar ook voor docenten. Met Teams kunnen we veel, maar het persoonlijke contact valt wel weg. Het sociale praatje bij de koffie of even snel wat afstemmen onderling; dat is online toch ingewikkelder. Binnen de onderwijsteams worden hier steeds betere afspraken over gemaakt en ook fysieke overleggen ingepland. De studenten hebben op school hun vrienden, hun toekomstdromen, maar soms ook een thuissituatie waaruit ze liever even ontsnappen. We hebben daarom ook besloten dat we de nieuwe eerstejaars studenten zoveel als mogelijk naar school laten komen. Voor hen is een goede binding met onze school heel belangrijk. Ook studenten die extra aandacht nodig hebben, verliezen we niet uit het oog. Ons Zorgteam treedt veel naar buiten en blijft nauw contact houden met studenten die het nu extra hard nodig hebben”. 

Meebewegen met de toekomst
“We hadden deze onderwijsvorm een half jaar geleden niet in deze vorm kunnen bedenken. Vanzelfsprekend hebben we ons moeten aanpassen, maar het is in de onderwijsteams en binnen de school heel goed uitgepakt. Het heeft zich bewezen dat de online mogelijkheden er binnen ons onderwijs zijn en dat het echt werkt. We kunnen niet meer terugveren naar het oude. Als we wendbaarder willen worden en ons willen voorbereiden op de toekomst, dan hebben we nu al een hele goede kwaliteitsslag gemaakt”, besluit Cora.


We houden je graag op de hoogte van het laatste nieuws, ontwikkelingen en bijzondere gebeurtenissen. Op de website vind je onder andere het actuele nieuws, vragen en antwoorden over het coronavirus en het onderwijs. Staat jouw vraag er niet bij e-mail deze dan naar steljevraag@duloncollege.nl