Robert Beverdam Dulon College VeVa

Als militair zie je de hele wereld en werk je voor een doel

11-12-2019

Ik heb een technische opleiding metaal/elektro-techniek gedaan, maar ik ben meer geïnteresseerd in het militair zijn. Ik had een beeld bij deze opleiding en het klopt. Je sport veel, bent fysiek goed inzetbaar, bent veel in het bos en je doet echt militaire dingen.

De opleiding is zo opgebouwd dat we steeds drie weken naar school gaan en één week bivak. In de schoolweken sporten we, volgen we lessen in onder meer Nederlands, Engels, rekenen, burgerschap en defensieleer. Daar leer je meer over de militaire basis, militaire EHBO of omgaan met munitie.

Tijdens bivak lopen we een week stage op de kazerne. We gaan naar buiten en krijgen spannende opdrachten. Zo moeten we bijvoorbeeld een huis waarnemen vanuit een zelfgemaakte schuilplaats.

Verbroedering

Het mooie aan dit vak vind ik de verbroedering. Je wordt echt opgeleid om op elkaar te vertrouwen. Zo weet je precies wat je van een ander kunt verwachten. Binnen defensie is dat heel gewoon. Het draait om vertrouwen en discipline. Ook hiërarchie is geen probleem. Je luistert naar elkaar en je weet dat je het samen moet oplossen.

Houding & gedrag

Je hoeft geen topsporter te zijn, maar een fitte basis is noodzakelijk. Daarbij geldt ook een mentale sterke houding. Aanstelgedrag kennen we niet en je merkt dat je de eigen grenzen steeds verder verlegt. Op uitzending gaan zou ik graag doen. Het is iets waar je je hele leven iets aan hebt. Het maakt niet uit of dit in de woestijn, sneeuw of jungle is. We worden overal voor opgeleid en we doen het allemaal samen.

Ik loop nu stage bij luchtmobiele brigade, dat vind ik echt gaaf. Ik wil beroepsmilitair worden binnen de infanterie. Daar heb ik nog keuze uit heel veel specialisaties. Maar waar ik écht van droom is een functie bij de DSI, de speciale anti-terreur eenheid. Daar kan ik direct werken aan de veiligheid van de Nederlandse burgers. Dat is voor mij het meest belangrijke.

Robert Beverdam
2e jaars student VeVa grondoptreden, niveau 3

 Als militair zie je de hele wereld en werk je voor een doel 
Robert Beverdam

Reactie toevoegen