Ilona Student Beveiliging

Ilona loopt stage in de gevangenis met als einddoel een baan bij de politie

31-03-2020

“Tijdens mijn opleiding Beveiliging kreeg ik de kans om 20 weken stage te lopen bij de gevangenis in Nieuwegein. Die kans liet ik niet voorbijgaan. Ik zag het als dé uitdaging om zelfverzekerd te worden en sterker in mijn schoenen te gaan staan.” 

Respect afdwingen 

“Natuurlijk was het de eerste tijd heel spannend. De eerste week was ik me erg bewust dat ik tussen mensen liep die hele erge dingen hebben gedaan en een zware straf uitzitten. Ik was 18 jaar, het jongste meisje dat daar rondliep tussen 420 gedetineerden. Ik kreeg in het begin vervelende opmerkingen van de gevangenen en moest daar mee om leren gaan. In de tweede week heb ik de knop omgezet, mijn houding aangepast en respect afgedwongen door aan te geven dat ik daar ben voor mijn werk.”  

Geen dag hetzelfde 

“Vanaf dat moment voelde ik mij zelfverzekerd, zelfstandig en had ik geen angst meer. Ook kreeg ik goede begeleiding vanuit de stage en school. Binnen de gevangenis loop je sowieso de eerste tien weken mee met een mentor. In dit werk is geen dag hetzelfde. Je vervult functies op 20 verschillende posten. Dit varieert van portier, bezoek in de gaten houden, gevangenen begeleiden en controleren bij de arbeid, de medische dienst bewaken, toezicht houden bij bouw en bijvoorbeeld de Centrale Post. Het leukste vind ik het werk bij de medische dienst, de arbeid en op de Centrale Post. Daar heb je het meeste contacten met de gedetineerden en dus ook de meeste sensatie.”  

Uiteindelijk politie

“Inmiddels heb ik een baan toegezegd gekregen en kan ik ook met mijn diploma aan het werk in de gevangenis. Voor mij de opstap om sterker en volwassener te worden. Want, mijn uiteindelijke doel is een baan bij de politie.” 

Meisjes in de Beveiliging?  

“Ik krijg vaak de vraag hoe het als meisje is om te werken in de Beveiliging. Dat frustreert mij wel eens, want juíst als vrouw kun je goed werken in dit soort beroepen en ben je een aanwinst. Vrouwen treden heel anders op; die zijn vaak vriendelijker en rustiger en hebben een andere visie met positieve blik. Gelukkig, zie je steeds meer vrouwen in het vak, dus er verandert wel iets…”   

Skills Hero Ilona 

Ilona Udink, student Beveiliging niveau 2, nam deel aan de Skills Heroes, vakwedstrijden voor het mbo. Na de voorrondes op school en kwalificatiewedstrijden kwam Ilona met 7 andere mbo-studenten in de nationale finale. Daar streed zij om de titel ‘beste vakman/vakvrouw van Nederland’. Ilona eindigde op de vierde plaats.  

“Deelnemen aan de Skills Heroes vond ik echt een verrijking van mijn opleiding. Je krijgt praktijkcases zoals op school, maar nu sta je er toch wat meer alleen voor. Ik kreeg verschillende rollenspellen, waaronder een aanhouding bij vernieling, agressief gedrag en verkeerd parkeren. Dit onder het oog van drie examinatoren en drie acteurs. Spannend vond ik het niet, maar wel echt een toffe en zeer leerzame ervaring. Dit staat ook nog eens heel goed op mijn CV.”

Ilona Udink
Opleiding: Beveiliger, niveau 2

Reactie toevoegen

Veiligheid

Veiligheid Ede

Veiligheid

Nieuwsgierig wat de richting Veiligheid inhoudt? En welke opleidingen er allemaal bij horen?

Lees verder