School en de praktijkervaring hebben mij echt verder gebracht

04-08-2020

Ik wil altijd al secretaresse worden. Als kind ging ik mee naar het kantoor van mijn vader en zag daar het werk van zijn assistente. Dat vond ik toen al zo leuk, en nu rond ik zelf bijna de opleiding office & management support specialist af. Mijn uiteindelijke doel is een goede Personal Assistant (PA) zijn. Dat gaat net iets verder. Je assisteert dan iemand in de hoogste functies en draagt ook zorg voor zijn of haar privé-afspraken.

Praktische vakken

Over deze opleiding ben ik erg enthousiast. Al in het eerste jaar leer je praktische vakken als notuleren, correspondentie en agendabeheer. In het tweede jaar heb ik het leerzame keuzedeel ‘Juridisch’ gevolgd. We brachten een bezoek aan de rechtbank en mochten een echte zitting bijwonen. Ook taal speelt een belangrijke rol in deze opleiding. Niet alleen foutloos Nederlands spreken en schrijven, maar ook Engels en eventueel Duits horen erbij.

Toeristische vakken

Vooral de praktijkopdrachten zijn heel interessant. We werken met een simulatieproject van De Efteling. Daarin werk je wekelijks zo’n vijf uur op een digitaal kantoor en vervul je verschillende functies; van receptie tot parkreserveringen. Je kunt daarin ook je creativiteit goed kwijt, bijvoorbeeld met het maken van PowerPoints en flyers. De opleiding heeft wel meer toeristische vakken. Zo leer je ook om buitenlandse reizen te boeken, maar ook annuleren, een visum regelen en wanneer inentingen noodzakelijk zijn. Juist dat spreekt mij heel erg aan in deze opleiding. Ik vind het buitenland erg leuk, ik dompel me graag onder in andere culturen en wil talen blijven leren. Een fantastische herinnering aan deze opleiding heb ik aan de 4-daagse reis naar Malta. Daar volgden we een Engelse taalcursus en gingen we meerder keren op excursie.

Doorzettingsvermogen tijdens stage

Stages heb ik als heel leerzaam ervaren en deze hebben me echt verder gebracht. In mijn eerste stage heb ik heel veel geleerd. De verwachting was hoog en daar ontdekte ik wat doorzettingsvermogen is. Ik moest leren telefoneren en mensen durven aanspreken. Dat is gelukt. Nu in mijn tweede stage merk ik dat school en praktijkervaring me echt verder hebben gebracht. Geen dag is in dit vak hetzelfde en soms word je echt volledig in het diepe gegooid.

Alle kanten op

Wanneer deze opleiding echt bij je past? Als je zin hebt om talen te leren, flexibel bent, snel kunt schakelen, goed kunt organiseren en met mensen kunt omgaan. Het fijne is dat je met dit diploma alle kanten op kunt. De opleiding is heel breed, dus je vindt altijd wel je eigen weg in dit vak. Zelf ga ik na deze opleiding doorstuderen. Ik heb me ingeschreven voor International Business bij Avans Hogeschool in Den Bosch. Daarna ga ik eerst graag aan de slag bij een technisch MKB-bedrijf om van daaruit door te groeien naar mijn droombaan als PA.

Daphne Geessink
Opleiding: office & management support specialist

Nieuw: dit is een nieuwe naam. Voorheen heette deze opleiding management assistant (directiesecretaresse).

 

Reactie toevoegen