thomas_cremers_topssporter_dulon_ede

Thomas Cremers: "Mijn droom is van sport mijn werk maken"

06-11-2017

Thomas Cremers (18 jaar), vierdejaarsstudent sport en bewegen van het Dulon College in Ede, won in de zomer de bronzen medaille op de wereldkampioenschappen Duathlon en werd daarna ook nog eens Nederlands kampioen Duathlon. Thomas, een topsporter die duidelijke keuzes maakt in zijn leven. 

Keuzes maken

Thomas was altijd een fanatieke voetballer en deed mee aan een talentendag van NOC NSF. Hij bleek te beschikken over een ijzersterk uithoudingsvermogen en duathlon paste daar perfect bij. Duathlon bestaat uit twee sporten en drie delen: eerst hardlopen, dan fietsen en tot slot opnieuw hardlopen. Op zijn 16e koos Thomas uiteindelijk voor duathlon. Een juiste keuze want in de twee jaar dat hij deze sport beoefent behaalde hij al topresultaten. 

Topsport en opleiding combineren

Bij het Dulon College is het mogelijk topsport te combineren met een opleiding. Thomas kwam terecht bij Sebastiaan Kuiper, coördinator topsport en in samenwerking met de SLB-er maakten zij  een plan van aanpak waarin een strakke planning staat van de overleg- en evaluatiegesprekken en de mogelijke knelpunten worden besproken. De communicatie tussen school en ‘kamp Thomas’ verloopt goed: ‘Vanuit het Dulon College wordt er prima met mij en het thuisfront samengewerkt want het valt soms niet mee om alle sport- en schoolschema’s op elkaar af te stemmen. Gelukkig krijg ik alle ruimte om mijn sport te beoefenen. In overleg heb ik toen besloten de versnelde opleiding te doen, wat normaal 4 jaar duurt, doe ik nu in 2 ½ jaar. Ik weet goed wat ik wil en ik denk dat het belangrijk is om de juiste keuzes te maken. Overigens is de begeleiding, lost van sport gezien, echt prima. De docenten kennen iedereen, zijn betrokken en benaderen je persoonlijk.

Over zijn opleiding met het uitstroomprofiel Leefstijlcoaching, zegt Thomas: ‘De combinatie van de opleiding en topsport beoefenen is goed te doen en mijn stages sluiten goed aan.’ Hij vertelt enthousiast: ‘Ik loop stage bij een sportbedrijf in Arnhem als leefstijltrainer en daarbij ben ik een schakel tussen bijvoorbeeld een fysiotherapeut, diëtist, huisarts. Het is behoorlijk breed. Ik voer gesprekken met cliënten of ga met ze mee naar activiteiten. Een leefstijlcoach is een soort stok achter de deur. Ik ga ook vaak terug naar iemand om te kijken of iets gelukt is en dan maak ik eventueel nieuwe doelen met die persoon.‘

Dromen over de toekomst

Thomas is enthousiast over zijn toekomst: ‘Ik wil graag van mijn sport ook mijn werk maken. Mijn droom is daar fulltime mee bezig te zijn. Maar ik weet ook dat ik daar wel voor moet werken en een studie moet volgen waarbij ik de hoogst haalbare opleiding wil doen. Dat zal dan een vervolgstudie op hbo niveau zijn en waarschijnlijk zal dat wel een sportgerichte opleiding zijn. Wat betreft mijn sport is het zo dat je de echte topprestaties levert als je tegen de 30 jaar bent. Dus ik ben 18 en kan zeker nog groeien! Ik weet wat ik wil en ik ga ervoor.’ 

Reactie toevoegen