100 VeVa-studenten van het Dulon College uit Ede lopen de Sunset March

100 VeVa-studenten uit Ede lopen de Sunset March

01-05-2019

Donderdag 25 april hebben 100 studenten van de Veva-opleiding van Dulon College in Ede de Sunset March gelopen over de Oversteek in Nijmegen. Met de march worden 48 geallieerde slachtoffers van de oversteek van de Waal in de Tweede Wereldoorlog herdacht. 

De march op deze nieuwe brug, de Oversteek, is heel speciaal. Er staan 48 paren lichtmasten op de brug. Rond het tijdstip van zonsondergang worden deze lichtmasten na elkaar ontstoken in het tempo van een trage mars. Deze herdenking wordt dagelijks gelopen onder aanvoering van een veteraan. Extra bijzonder was dat de veteraan deze avond de vader was van een van de studenten. 

Projectweek ‘de gewonde veteraan’

Met deze march hebben de studenten een bijzondere projectweek afgesloten, die draaide rond het thema ‘de gewonde veteraan’. De week begon met verhalen van twee veteranen waarbij het flink mis ging tijdens hun missie en de manier waarop zij hun ervaringen op een positieve manier hebben ingezet. Daarna bezocht Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht de school en hij raakte in gesprek met docenten en studenten over hun school en de opleiding. Hij noemde de opleiding een ‘schoolvoorbeeld’ van een VeVa opleiding. Verder bezochten de studenten tijdens deze indrukwekkende projectweek het Nationaal Bevrijdingsmuseum en Canadian War Cemetery in Groesbeek. Tot slot, op zondag 5 mei a.s. lopen de studenten mee in het jaarlijks Bevrijdingsdefilé in Wageningen. 

 

fotografie: © Jaleesa Freelance Fotografe