Overslaan en naar de inhoud gaan Overslaan en naar de footer gaan Overslaan en naar de zoekbalk gaan Overslaan en naar de navigatie gaan

diplomering verzorgende ig foodvalley niveau 3

De eerste acht studenten van de verkorte opleiding Verzorgende IG (VIG) hebben vrijdag 6 maart hun diploma in ontvangst genomen. “Een kroon op het werk van dit bijzondere en intensieve traject”, aldus de studenten en docenten die het verkorte traject 1,5 jaar geleden zijn aangegaan.

maandag 9 maart 2020

De verkorte opleiding VIG in de Foodvalley is in september 2018 gestart. Insteek van de oprichting van deze opleiding was een bijdrage leveren aan het oplossen van het personeelstekort in de zorg en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt opleiden voor een toekomst in de zorg. De studenten die zich voor deze opleiding inschreven zijn dan ook allemaal afkomstig uit een andere beroepsgroep. “Dat maakt de opleiding zo intensief”, vertelt teamleider Linda Wesseling.

INTENSIEVE UITDAGING 

“De meesten die aan deze opleiding beginnen hebben helemaal geen zorgachtergrond. Dat vergt een omschakeling, Daarnaast moeten ze weer in de schoolbanken, soms het digitale deel van het werk aanleren, werken in de praktijk en vaak ook nog een gezin runnen. Dat valt niet mee en vraagt heel veel van de studenten, maar ook van hun privéleven. Ook voor ons als team was het een uitdaging. Het vergt ook van ons veel aandacht en intensieve begeleiding. We kijken daarom allemaal terug op een veelbewogen traject”.

AANWINST VOOR DE ZORG 

Tijdens de opleiding zijn de studenten uitgegroeid tot échte verzorgenden. “Deze studenten zijn het voorbeeld van een ‘leven lang leren’. Ze staan nu aan het begin van hun zorg-carrière en zijn een aanwinst voor de zorg. Dit is ook te danken aan de praktijkopleiders waarmee wij in dit traject samenwerken. Zonder hen zouden we dit niet kunnen realiseren”.

Petra Groeneveld (42)
Gediplomeerde student
Het is echt in een sneltreinvaart gegaan. Vooral als ik nu terugkijk waar ik begon en welke kennis ik daarna heb opgedaan.

IN SNELTREINVAART GELEERD

Petra Groeneveld (42) is één van de gediplomeerde studenten. Voor haar voelde deze opleiding als een kans om haar passie ‘werken met mensen’ weer op te pakken. “Dat viel zeker niet mee. De lessen waren heel anders dan ik het kende van vroeger. Nu moet je meer zelfstandig en op maat aan het werk. Dat was wel even wennen. Erg leuk vond ik de praktijklessen op school. Dat paste ik weer toe bij mijn werkplek, Verzorgingstehuis de Engelenburg in Veenendaal. Wat begon met de basis; wassen, aankleden en steunkousen aantrekken werd steeds verder uitgebouwd. Het is echt in een sneltreinvaart gegaan. Vooral als ik nu terugkijk waar ik begon en welke kennis ik daarna heb opgedaan. Dat vind ik mooi om te zien. Ik ben zo blij dat ik deze keuze heb gemaakt”.

Na het afleggen van de zorg-eed zijn de diploma’s en speldjes uitgereikt aan Wendy Ausma, Everdina van den Brink, Mei-Sook Finkensieper, Petra Groeneveld, Cato Nijenhuis, Désirée van Oefelt, Sandria Stormbroek en Helga van Touw.

DAAROM ‘VIG IN DE REGIO FOODVALLEY’ 

Het UWV maakte eerder al bekend dat 80% van de ziekenhuizen, thuiszorg- en geestelijke gezondheidszorginstellingen de vacatures niet gevuld krijgen. Om hier wat aan te doen hebben Dulon College, Werkgeversvereniging voor Zorg en Welzijn, UPGRADE, WerkgeversServicepunt regio Foodvalley en zorgorganisaties hun krachten gebundeld.

Samen bieden zij het verkorte leerwerktraject ‘VIG in de regio Foodvalley’ aan voor Verzorgende IG. Dat deze partijen dit samen doen, is uniek. De BBL-opleiding wordt verzorgd door het Dulon College in Ede. Leerwerkplekken worden onder andere gefaciliteerd door SIZA, Bartimeus, Buurtzorg, Het Maanderzand, Het Schild, Icare, Vilente & Zorggroep Charim

Op 19 maart wordt een Meet & Greet georganiseerd, waarbij zij-instromers kennis kunnen maken met de zorg.