Nieuws

Opleiding Veiligheid en Vakmanschap is leertraject voor baan bij Defensie

15-02-2019

De opleiding Veiligheid en Vakmanschap (VeVa) van het Dulon College in Ede is een leertraject voor studenten die later bij Defensie aan het werk willen.

Opleiding Veiligheid en Vakmanschap is leertraject voor baan bij Defensie 

De studenten Michelle en Niels geven aan waarom ze het zo naar hun zin hebben, teamleider Martijn Hilberink duidt dat VeVa méér is dan alleen een beroepsopleiding. 

door Remko Alberink (mbo bijlage De Gelderlander) 

Er is net een stageweek achter de rug, als Niels Sipman en Michelle Gieben in hun legertenue aanschuiven, veel beter kun je niet symboliseren dat de opleiding Veiligheid en Vakmanschap een voorportaal is voor werken bij Defensie. ,,We hebben steeds drie weken school om vervolgens het geleerde in een stageweek in de praktijk te brengen”, trapt Sipman af. ,,Deze week stond bij ons in het teken van de aanleg van elektra, van groepskasten aanleggen.’’ Sipman had vroeger interesse in techniek én in de wereld van het leger. ,,Ik was blij dat ik er achter kwam dat Defensie net als in de burgermaatschappij ook bouwvakkers in dienst heeft. Hier heb ik die twee werelden ineen gevonden.’’ Teamleider Martijn Hilberink ziet de ogen van Sipman glinsteren en vult aan. ,,Wij beogen hier studenten in een veilige en mensgerichte omgeving te trainen voor hun beroep.’’ Hij is als een van de drie teamleiders aan de opleiding verbonden, en heeft onder meer studentenzorg in zijn portefeuille. ,,Er komen hier ook studenten met een rugzakje. Dat is niet erg, wij kijken naar de  toekomst, willen hier boeien en binden. Dit doen we door sportief, kleinschalig en betrokken onderwijs aan te bieden.’’ Sipman, die de richting vakmanschap gekozen heeft, duidt een facet van de opleiding met een voorbeeld. ,,Als wij op bivak zijn, simuleren we bijvoorbeeld dat we een kamp zoals in Mali moeten inrichten met containers, voorzien van licht en douches. Alleen oefenen we dat hier in een veilige omgeving.’’ Collega-student Gieben hoort het met een glimlach aan. Als  aankomend onderofficier lijkt een uitzending haar in de toekomst heel leuk. ,,Wat mij aanspreekt in deze opleiding is de structuur die er heerst. Steeds is heel duidelijk wat er van ons verwacht wordt.’’  

Recent oefende ze het stukje commando-voering. ,,Toen moest ik voor tien man een plan maken om 48 uur een groep draaiende te houden, en ook dat we zo min mogelijk opvielen.’’ Ze is bijna hét ideale voorbeeld van hoe een schoolloopbaan kan lopen. Bijna klaar op school, solliciteerde ze bij Defensie en is ze aangenomen. ,,Op 13 mei begin ik bij de KMS in Ermelo aan de opleiding tot onderofficier’’, stelt ze met gepaste trots. In totaal volgen 180 leerlingen dit studiejaar de opleiding in Ede. 

Voor hen is in de toekomst een plek gereserveerd bij Defensie, al gaan daar na een geslaagde opleiding nog wel keuringen aan vooraf. Het leren gebeurt in verschillende richtingen, op verschillende niveaus. ,,We leren, trainen en vormen’’, legt Hilberink uit. ,,Ook als een student later niet bij Defensie aan het werk zou gaan, dan krijg je hier een opleiding waar je zeker wat aan hebt.’’ Wat opvalt is de hechte band op de school. Kleine klassen van dertien, veertien of vijftien studenten verstevigt die band. ,,En als je het zwaar hebt tijdens bijvoorbeeld een training, dan help je elkaar’’, merkt Sipman op. ,,Je bent als groep zo sterk als je zwakste schakel’’, vult Gieben aan. Hilberink knikt, hij weet dat beide studenten uit het goede hout gesneden zijn. De onderofficier in spe heeft nog wel een advies aan toekomstige studenten. ,,Kijk goed waar je je voor inschrijft, deze opleiding is echt niet alleen maar sporten. Op Facebook en de site staan filmpjes die echt een goede indruk geven wat  de opleiding inhoudt en waartoe die leidt.’’