Overslaan en naar de inhoud gaan Overslaan en naar de footer gaan Overslaan en naar de zoekbalk gaan Overslaan en naar de navigatie gaan

eerste nieuwkomers in de ouderenzorg behalen al na anderhalf jaar mbo-diploma

17 nieuwkomers die in januari zijn gestart met hun vooropleiding in de zorg, hebben deze onlangs succesvol afgerond en stromen door naar een regulier BBL-traject. Een mooi tussentijds resultaat van het project Instroom nieuwkomers in de ouderenzorg.

vrijdag 9 juli 2021

passend bij hun niveau

De leerlingen starten in het nieuwe schooljaar een BBL-traject passend bij hun niveau, om na maximaal 3 jaar met een arbeidsovereenkomst aan de slag te gaan bij een van de tien betrokken zorgorganisaties. De nieuwkomers worden tijdens hun opleiding op de werkvloer begeleidt in de vorm van taalondersteuning, coaching en/of praktische ondersteuning. Bij de start van hun BBL-traject, ontvangen zij een leerlingensalaris op basis van een dienstverband van minimaal 24 uur.

De vooropleiding gaf de nieuwkomers de tijd om kennis te maken met de ouderenzorg en de vaardigheden te leren die nodig zijn om succesvol door te stromen naar een leer/-werktraject. En de vooropleiding geeft de zorgorganisaties de ruimte om de doelgroep beter te leren kennen en talent te (h)erkennen en met succes!

Susanne Haarsma
OpvallendΒ is dat de meeste nieuwkomers nog altijd erg gemotiveerd zijn om dit project succesvol af te ronden.

goede keuze

Nagenoeg alle nieuwkomers hebben tijdens de intensieve coronatijd hun stage kunnen voortzetten. De lessen vonden voornamelijk online plaats wat niet voor iedereen even gemakkelijk was; de deelnemers misten de contacten op school en op de werkvloer kon er niet altijd voldoende aandacht aan hen besteed worden. Ondanks deze hindernissen hebben 17 van de 29 deelnemers de vooropleiding gehaald.

Susanne Haarsma: β€˜Opvallend is dat de meeste nieuwkomers nog altijd erg gemotiveerd zijn om dit project succesvol af te ronden. Ze denken goed mee over de kinderopvang, zoeken taalmaatjes om nu in de vakantie hun taal nog beter te laten worden! Overal het algemeen zie je ook dat de meeste de goede keuze hebben gemaakt voor werken in de sector Z&W. Samen met de β€˜werkvloer’ en de nieuwkomer moet nog wel gezocht worden naar de juiste overeenstemming over de cultuurverschillen. Deze zijn uitdagend. Maar door goed te blijven communiceren met elkaar worden veel onduidelijkheden helder en kunnen beide partijen weer goed verder!’

Samenwerking

Project Instroom nieuwkomers in de ouderenzorg is een samenwerking tussen tien ouderenzorgorganisaties, Dulon College, RijnIJssel, Werkgeversservicepunten regio Foodvalley en Midden-Gelderland, Vluchtelingenwerk, Loket Leren en Werken en elf gemeenten in Midden-Gelderland. Op dit moment wordt verkend of er een tweede project wordt gestart.

Bron: wzw