Overslaan en naar de inhoud gaan Overslaan en naar de footer gaan Overslaan en naar de zoekbalk gaan Overslaan en naar de navigatie gaan

aankomend onderofficier grondoptreden

VeVa staat voor Veiligheid & Vakmanschap. Met een militaire mbo-opleiding aankomend onderofficier grondoptreden aan Dulon College in Ede leer je waardevolle vaardigheden en een vak, terwijl je uitgebreid kennismaakt met een baan als militair.

Aankomend onderofficier grondoptreden

De militaire mbo-opleiding aankomend onderofficier grondoptreden is iets voor jou als je:

 • sportief bent
 • kennis wilt maken met Defensie
 • altijd het hoofd koel kan houden
 • jouw leiderschapskwaliteiten wil inzetten voor een veilige wereld

OVER DE MILITAIRE mbo-OPLEIDING AANKOMEND ONDEROFFICIER GRONDOPTREDEN

De VeVa-opleiding in Ede tot aankomend onderofficier grondoptreden is niet voor iedereen geschikt. Je moet fysiek sterk zijn, een goed uithoudingsvermogen hebben en over een flinke portie discipline beschikken. Als onderofficier moet je ook leiderschapskwaliteiten hebben. Herken jij jezelf in deze omschrijving en wil je het werk van een militair leren kennen? Tijdens de VeVa-opleiding tot aankomend onderofficier grondoptreden maak je uitgebreid kennis met Defensie en ben je verzekerd van een stage mét stagevergoeding. 

Tijdens de opleiding loop je in totaal 17 weken stage op een kazerne. Daar krijg je een eerste algemene militaire opleiding. Je gaat steeds 3 weken naar school en daarop volgt 1 week stage.

Als aankomend onderofficier grondoptreden moet je natuurlijk over een uitstekende conditie beschikken. En daar werk je in je militaire opleiding naartoe! Je krijgt veel sportlessen waardoor jouw kracht en uithoudingsvermogen toenemen. Naast deze fysieke training wordt er tijdens de opleiding gewerkt aan je algemene vaardigheden: Engels, Nederlands, rekenen en burgerschap. Je krijgt ook lessen in vaardigheden die je als militair nodig gaat hebben: militaire eerste hulp, kaart en kompas lezen en verbindingen maken. Je ontwikkelt Skills for Life: doorzettingsvermogen, improviseren, samenwerken en omgaan met diverse culturen. Naast de verschillende soorten lessen en je stage neem je ook deel aan verschillende soorten buitenschoolse activiteiten.

JOUW CARRIÈRE NA JE MILITAIRE OPLEIDING AANKOMEND ONDEROFFICIER GRONDOPTREDEN

Na het halen van jouw diploma aankomend onderofficier grondoptreden ben jij klaar om je in te zetten voor een veilige wereld. Als je kiest voor werken bij Defensie ben je verzekerd van een baan. Je kunt bij de Koninklijke Landmacht aan de slag als aankomend sergeant of wachtmeester. Je kunt verschillende richtingen op: je komt bijvoorbeeld terecht bij de infanterie, cavalerie of artillerie (grondoptreden). De Koninklijke Landmacht biedt voldoende doorgroeimogelijkheden. En je kunt ook aan de slag bij de Koninklijke Marine.
Maar met een militaire opleiding tot aankomend onderofficier grondoptreden zijn er meer mogelijkheden dan militair of marinier worden. Jij hebt namelijk Skills for Life opgedaan waar een heleboel andere werkgevers ook om zitten te springen.

WAAROM DE MILITAIRE OPLEIDING AANKOMEND ONDEROFFICIER GRONDOPTREDEN VOLGEN OP DULON COLLEGE?

Als je wilt groeien, moet je jezelf kunnen zijn. Op Dulon College kan en mag jij dat. In een veilige sfeer met veel persoonlijke aandacht en begeleiding, krijg je de kans om jezelf in de breedte en de diepte te ontwikkelen. Je wordt uitgedaagd om te worden wie je bent met álles wat je in je hebt, zodat je versteld staat van wat je kunt bereiken. Jij bepaalt zelf hoe je leert, kiest je eigen uitdagingen en maakt er zelf iets mooi van. Dus, waar ga je naartoe?

 • Gepersonaliseerd onderwijs
 • Kleinschalig georganiseerd
 • Regie over je eigen leerproces
 • Hoge slagingspercentages

TOELATINGSEISEN

Niet iedereen is geschikt voor de militaire opleiding aankomend onderofficier grondoptreden. Daarom worden er een aantal toelatingseisen gesteld. 

 • je hebt minimaal een vmbo kader diploma
 • je doorloopt het toelatingstraject succesvol, inclusief sportmedische screening
 • je beschikt over een VOG

Hoe ziet dat toelatingstraject eruit? Als je je hebt aangemeld, word je uitgenodigd voor een vaardigheidstest. Hierin worden jouw sportieve en leidinggevende vaardigheden beoordeeld. Daarna heb je een intakegesprek. Haal je voor deze twee onderdelen een voldoende en heb je een passende vooropleiding? Dan word je toegelaten tot de opleiding!
Voordat je begint aan de opleiding heb je een militaire uitrusting nodig. Deze bestaat onder andere uit:

 • een gevechtstenue
 • een rugzak
 • gevechtsschoenen
 • sportschoenen

Deze uitrusting krijg je in bruikleen van Defensie.

FACT & FIGURES

Lees hier alle handige facts & figures over jouw opleiding. Je vindt hier informatie over de opbouw van de leerjaren, vakken en extra info.

Beperkt aantal opleidingsplaatsen beschikbaar (Numerus fixus)

Voor deze opleiding is voor schooljaar 2024-2025 een beperkt aantal opleidingsplaatsen beschikbaar, namelijk 45. Dit heeft te maken met landleijke afspraken. Plaatsing gebeurt op volgorde van aanmelding. Daarbij hanteren we een wachtlijst.

LEERMIDDELEN

Om jouw opleiding te kunnen volgen heb je leermiddelen zoals boeken, digitale licenties en andere materialen nodig. Voor de start van de opleiding krijg je specifieke informatie over welke leermiddelen jij moet bestellen en hoe je dit kan doen. Benieuwd naar welke kosten er voor jouw opleiding ongeveer gelden? Ga hier naar de website van MBOwebshop waar je de leermiddelenlijst vindt die dit jaar bij jouw opleiding hoort.

Meeloopdagen

Nieuwsgierig hoe het is om bij Dulon College te studeren? Loop een dagje mee!

Meer informatie

Benieuwd naar onze open dagen

Benieuwd naar onze open dagen? Klik hier voor meer informatie.

Meer info