Opleidingen

Begeleider Maatschappelijke Zorg (BOL) - Ede

Aanmelden

Voorheen heette deze opleiding begeleider gehandicaptenzorg & begeleider specifieke doelgroepen

Iets voor jou?

Kun jij goed met mensen werken, heb je veel inlevingsvermogen, geduld en respect voor anderen? Jij bent betrokken, sociaal, creatief en durft initiatief te nemen. Je kunt goed omgaan met onverwachte en lastige situaties en weet jouw grenzen aan te geven.

De opleiding Begeleider Maatschappelijke Zorg

Als begeleider maatschappelijke zorg begeleid je vraaggericht cliënten binnen wonen of dagbesteding. De doelgroepen waar je mee kunt werken zijn mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking, psychische problemen of psychiatrische problematiek. De cliënten kunnen van alle leeftijden zijn.
Binnen de opleiding leer je diverse vormen van hulp en ondersteuning te bieden op het gebied van zelfzorg, huishouden, dagbesteding en participatie in de maatschappij. Je ondersteunt de cliënt zo veel mogelijk bij het nemen van eigen regie. Hierbij zet je waar mogelijk zorgtechnologie in. Ook krijg je les in communiceren en is er aandacht voor activiteiten als sport en spel, muziek, drama en beeldend vormen. Verder ontwikkel je diverse competenties die nodig zijn voor deze functie. Denk aan samenwerken, overleggen, plannen en organiseren.

Buiten de beroepsinhoudelijke kennis is er ook veel aandacht voor jouw persoonlijke ontwikkeling. Want jij zet jezelf in binnen diverse situaties, waarbij je aansluit bij de individuele persoon en zijn ondersteuningsvraag. Daarbij is het belangrijk dat je feedback- en reflectievaardigheden kunt toepassen. 

Jouw carrière

Met dit diploma kun jij aan de slag als begeleider maatschappelijke zorg. Je begeleidt cliënten bij dagelijkse dingen en helpt hen op weg naar een zo veel mogelijk zelfstandig leven in de maatschappij. Je kunt gaan werken in instellingen voor wonen, dagbesteding of vrije tijd. Denk hierbij aan woningen of dagbesteding in de gehandicaptenzorg, ouderenzorg, begeleid wonen of opvangcentra voor daklozen/thuislozen.