Overslaan en naar de inhoud gaan Skip to footer Skip to search Skip to menu

Persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg

Persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg

Iets voor jou als je:

  • sterk in je schoenen staat
  • goed kunt omgaan met lastige situaties
  • de leiding wil pakken rondom de zorg voor cliΓ«nten

DE mbo-OPLEIDING PERSOONLIJK BEGELEIDER MAATSCHAPPELIJKE ZORG

Tijdens je opleiding leer je doelgroepen te begeleiden die ondersteuning, begeleiding en/of zorg nodig hebben. Denk hierbij aan mensen van verschillende leeftijden met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking, psychische problemen of psychiatrische problematiek. Een persoonlijk begeleider is het aanspreekpunt voor cliΓ«nten en wettelijke vertegenwoordigers.

Binnen de opleiding leer je hulp en ondersteuning te bieden op het gebied van zelfzorg, huishouden, dagbesteding, participatie in de maatschappij. Je ondersteunt de cliΓ«nt bij het nemen van eigen regie. Hierbij zet je waar mogelijk zorgtechnologie in. Je streeft ernaar om de cliΓ«nten zo zelfstandig mogelijk te laten functioneren in hun eigen omgeving en als lid van de samenleving. Je ontwikkelt de kennis en doet ervaring om in het vakgebied. Je leert oplossingsgericht en vraaggericht te werken.

Ook krijg je les in communiceren en is er aandacht voor activiteiten als sport en spel, muziek, drama en beeldend vormen. Verder leer kwaliteiten die nodig zijn voor deze functie zoals plannen, organiseren, samenwerken en overleggen. Buiten de kennis over het beroep is ook veel aandacht voor jouw persoonlijke ontwikkeling. Want jij zet jezelf in binnen diverse situaties, waarbij je aansluit bij de individuele persoon en zijn hulpvraag. Daarbij is het belangrijk dat je feedback- en reflectievaardigheden kunt toepassen. 

JOUW CARRIÈRE 

Met dit diploma kun je aan de slag als persoonlijk begeleider, groepsleider of als coΓΆrdinerend begeleider. Je kunt gaan werken in instellingen voor wonen, dagbesteding en vrije tijd in onder meer de gehandicaptenzorg, geestelijke gezondheidszorg, verzorgings- en verpleeghuizen en maatschappelijke opvang. Jij biedt ondersteunende, activerende zorg en begeleiding en je voert coΓΆrdinerende taken uit. Hierbij stuur je ook collega's aan. Je schrijft het ondersteuningsplan en voert gesprekken met collega's en/of deskundigen. Daarin staat beschreven welke activiteiten de cliΓ«nt moet uitvoeren om zijn doelen te bereiken. Je streeft ernaar om de cliΓ«nten zo zelfstandig mogelijk te laten functioneren in hun eigen omgeving en als lid van de samenleving.

BBL-OPLEIDING

EXTRA INFORMATIE

  • Top opleiding;
  • 4x per jaar instromen;
  • Gepersonaliseerd onderwijs;
  • Enthousiast docententeam met praktijkervaring;
  • Praktijkgerichte opdrachten;
  • Iedereen zijn eigen Studie Loopbaan Begeleider.

KIES JIJ VOOR de BBL-opleiding persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg? 

Voor de BBL-opleiding moet je minimaal drie maanden werkzaam zijn bij een werkplek die gerelateerd is aan de opleiding. Met dit diploma kun je doorstromen naar het hbo. Bijvoorbeeld hbo-Verpleegkunde, hbo-Psychologie of hbo-Social Work.

FACT & FIGURES

Lees hier alle handige facts & figures over jouw opleiding. Je vindt hier informatie over de opbouw van de leerjaren, vakken en extra info.

Meeloopdagen

Nieuwsgierig hoe het is om bij Dulon College te studeren? Loop een dagje mee!

Meer informatie

Benieuwd naar onze open dagen

Benieuwd naar onze open dagen? Klik hier voor meer informatie.

Meer info

Verschil BOL- en BBL-opleiding

Wat houdt een BOL-opleiding in? En wat betekent een BBL-opleiding?

Lees hier de verschillen.