Opleiding persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen Ede

Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen (BOL) - Ede

Aanmelden

In onze maatschappij leven mensen die, tijdelijk of permanent, hulp nodig hebben bij het functioneren in de samenleving. Wil jij hen helpen op hun best te zijn? Volg dan de opleiding Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen (BOL) op het Dulon College in Ede. Hier zit jij helemaal op je plek.

Let op: de naam van deze opleiding veranderd vanaf komend schooljaar. De nieuwe naam wordt persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg.

Iets voor jou als je:

✓ Sterk in je schoenen staat         ✓ Betrokken, integer, assertief en leidend bent  

✓ Je kunt inleven in een ander     ✓ Om weet te gaan met lastige situaties

Over de opleiding persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen

Tijdens deze opleiding leer je hoe je professionele hulp kunt bieden aan mensen met psychische-, psychosociale- of gedragsproblematiek. In een praktijkgerichte omgeving ontwikkel jij de kennis, vaardigheden en beroepshouding die je daarvoor nodig hebt. Daarvoor doe je ervaring met in onder andere het volgende:

 • Cliënten begeleiden;
 • Problemen (her)kennen;
 • Gesprekken voeren;
 • Een persoonlijk plan coördineren en regisseren, samen met de cliënt;
 • Sociaal-agogische vaardigheden (veranderingsprocessen bij mensen);
 • Ontwikkelingspsychologie;
 • Persoonlijke verzorging;
 • Anatomie, fysiologie en verpleegtechnische vaardigheden.

Ook is er aandacht voor activiteiten als sport en spel, muziek, drama en beeldend vormen. Je leert vraag- en oplossingsgericht te werken, onder andere door feedback- en reflectievaardigheden toe te passen. En daarbij efficiënt, milieubewust en ergonomisch verantwoord je taken uit te voeren.

Dulon College Welzijn

Gezamenlijk basisjaar

Het basisdeel van deze opleiding is onderdeel van een gezamenlijk basisjaar. Dat betekent dat je dit deel volgt samen met een aantal andere opleidingen, namelijk:

 • Begeleider gehandicaptenzorg
 • Begeleider specifieke doelgroepen
 • Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg

Jouw carrière als persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen

Als afgestudeerd persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen ga jij mensen van 18 jaar en ouder die psychische problemen of problemen op sociaal gebied hebben ondersteunen. Dat doe je door hen te begeleiden in het dagelijks leven. Dat doe je bij een instelling voor wonen, dagbesteding of vrije tijd. Bijvoorbeeld een zorgboerderij voor mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel, een woongroep voor ouderen met psychogeriatrische problemen, een sociale werkvoorziening, of een huis voor dak- en thuislozen.

Jij schrijft het ondersteuningsplan, waarin de activiteiten en doelen van een cliënt staan beschreven, en je voert gesprekken met collega’s en andere deskundigen. Zo help je cliënten op weg naar hun plek in de maatschappij. Jouw doel is hen zo zelfstandig mogelijk laten functioneren in hun eigen omgeving en als volwaardig lid van de samenleving.

Doorleren na specifieke doelgroepen niveau 4

Met een diploma van deze opleiding kun je doorstromen naar het hbo, bijvoorbeeld in de richting Social Work, Psychologie of Verpleegkunde.

Waarom deze mbo 4-opleiding op het Dulon College?

Als je wilt groeien, moet je jezelf kunnen zijn. Op het Dulon College in Ede kan en mag jij dat. In een veilige sfeer met veel persoonlijke aandacht en begeleiding, krijg je de kans om jezelf in de breedte en de diepte te ontwikkelen. Je wordt uitgedaagd om te worden wie je bent met álles wat je in je hebt, zodat je versteld staat van wat je kunt bereiken. Jij bepaalt zelf hoe je leert, kiest je eigen uitdagingen en maakt er zelf iets mooi van. Dus, waar ga je naartoe?

✓ Gepersonaliseerd onderwijs                 ✓ Kleinschalig georganiseerd

✓ Regie over je eigen leerproces             ✓ Hoge slagingspercentages

Aanmelden opleiding PBSD

Via de aanmeldbutton hieronder meld je je direct aan voor een opleiding op het Dulon College. In het veld opmerkingen geef je aan dat je kiest voor de opleiding Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen (BOL).

Aanmelden 

Studie in Cijfers

In Studie in Cijfers staat informatie over jouw opleiding en de kans op een baan en stage in jouw regio, naast het landelijk gemiddelde. Samengesteld door SBB. SBB gebruikt hiervoor eigen informatie en gegevens van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en de landelijke jongerenorganisatie JOB.

Studie in Cijfers Maatschappelijke Zorg BOL

Project Lars

INNOVATIEF LEREN IN ZORG EN WELZIJN MET LARS

De innovatie praktijkroute LARS, voor studenten Maatschappelijke Zorg, Verzorging en Verpleegkunde.

Lees meer

Welzijn

Welzijn Ede

Welzijn

Nieuwsgierig wat Welzijn inhoudt? En welke opleidingen er allemaal bij horen?

Lees verder